Urheiluvälineet ilmaiseksi sponsoreilta

Kukapa ei haluaisi ilmaista rahaa, ilmaisia tavaroita, sekä aktiiviliikkujana tai -urheilijana ilmaisia urheiluvälineitä. Tämä kaikki on nykyään mahdollista myös ammattiurheilun ulkopuolella, sillä myös pienten lajien osaajilla voi olla sosiaalisen median kautta saavutettu fanijoukko, joka seuraa urheilijan otteita usein hyvinkin tarkkaan.

Myös sponsorit ovat huomanneet uudet markkinaraot. Entuudestaan suuryhtiöt, kuten Coca Cola, Nike, Adidas, Sony ja Apple, sekä urheilun viihdetarjoaja ESPN monien muiden televisiokanavien lisäksi, keskittävät sponsorirahojaan usein urheilumaailman kirkkaimpiin tähtiin. Pienyrityksillä ei ole vastaavia budjetteja käytettävänään markkinointiin, joten he etsivät tilalle tuoreita lupaavia urheilijakykyjä.

Korkeat kustannukset urheilijoiden riesa

Urheiluammattilaiset Suomessa joutuvat usein osan vuodesta tekemään tavallisia töitä esimerkiksi sponsorin leivissä tai muuten rahoittamaan itsenäisesti urheilu-uraansa. Hyvän sponsorisopimuksen avulla harjoitteluun voi keskittyä täysipäiväisesti ja samalla välineet saa päivitettyä tarpeen mukaan uusimpiin ja hienoimpiin.

Jo pelkästään aktiivisesti liikkuvat huomaavat pian, että urheiluvaatteet, välineet ja esimerkiksi kuntosalikortti laadukkaalle kuntosalille voi maksaa tuhansia euroja vuodessa.

Kilpaurheilijat, jotka tähtäävät kansainväliselle tasolle ja menestykseen arvokisoissa, joutuvat panostamaan välineiden lisäksi henkilökohtaiseen valmennukseen, lääkehuoltoon, oikeanlaiseen ravitsemukseen ja lisäravinteisiin kisakaudella. Kilpailukaudella lisäkuluina ovat matkustaminen ja välinehuolto. Ilman sponsorien apua, usean ammattilaisuralle tähtäävän ura tyssäisi alkumetreille.

Sponsorisopimukset ja niiden solmiminen

Sponsorit tulevat harvoin kolkuttelemaan ovelle ilman urheilijan omaa panostusta. Superlahjakkuudet ovat asia erikseen ja heidän pokatessa palkintopyttyjä ja mitaleja kotiin, sponsorit suorastaan taistelevat tuoreesta tähdestä.

Tavalliselle kansalle näkymätön perusurheilija treenaa samalla intensiteetillä kuin lajinsa huiput. Heille oma-aloitteisuus on ensiarvoisen tärkeää, sponsoridiiliä tai esimerkiksi ilmaisia urheiluvälineitä metsästäessä.

Ohessa parhaat vinkit sponsorin löytämiseen ja onnistuneen yhteistyön ylläpitämiseen.

1. Sponsorin tavoitteet

Sponsoriyritys hakee antamalleen rahalliselle investoinnille selkeää lisäarvoa. Mainosten liimaaminen urheiluasuun on vain yksi osa sponsoridiiliä. Urheilijalta odotetaan joustavaa yhteistyötä, puhtoista imagoa myös kilpakenttien ulkopuolella tai vähintäänkin ennakoitavuutta omien tekemisten suhteen.

2. Urheilijan rooli

Sponsoroitavan tärkein rooli on urheilijana kulloisenkin yrityksen imagon profiilin nostaminen ja medianäkyvyys. Palkintokorokkeella urheiluvälineitään näkyvästi esiin nostava voittaja, ei tee elettä pelkästään voitonilosta. Taustalla on usein sopimus, joka määrää, että sponsorin logon tulee näkyä mahdollisuuksien mukaan selkeästi voittokuvissa.

3. Yrityksen antama tuki

Urheilijalle selkein suora hyöty sponsoroinnista on rahallinen etu. Tämä voidaan antaa puhtaasti rahana tai usein urheiluvälineinä ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. Suuren sponsoriyrityksen kontaktiverkoston kautta voi myös tiedustella itselle kustomoituja tuotteita, sekä prototyyppejä testattavaksi.

4. Sponsorisopimuksen solmiminen

Nyrkkisääntönä yhtä yritystä kannattaa lähestyä vain kerran vuodessa tai kaudessa kylmiltään, jos vastausta ei kuulu. Jotkin yritykset eivät vastaanota urheilijoiden itsensä lähettämiä ehdotuksia, jollei tätä ole aiemmin sovittu erikseen.

Paras kontakti on jollain lailla henkilökohtaisesti sovittu yhteydenotto. Massamarkkinointi ja satojen tai tuhansien sähköpostien lähettäminen, harvoin tuottaa kaivattua tulosta. Huonoimmillaan, urheilija saattaa joutua yritysten mustalle listalle.

5. Itselle oikean sponsorin löytäminen

Urheilijan käyttämien välineiden valmistajat ovat ensimmäinen luonnollinen yhteydenoton kohde. Aloittelevakin urheilija saattaa hyvinkin saada esimerkiksi vähemmän myydyn aiempien kausien ylijäämäkappaleen lahjoituksena.

Yritykselle muutaman tuotteen lähettäminen silloin tällöin ei ole suuri kustannus, mutta siitä saatu hyvän tahdon näkyvyys voi levitä sosiaalisissa verkostoissa ilmaisen mainoksen tavoin.