Triathlon

Triathlon yhdistää uimisen, pyöräilyn ja kestävyysjuoksun yhdeksi lajiksi. Jokainen osuus on eripituinen. Täyspitkässä triathlonissa uidaan 3,8 kilometriä ja pyöräillään 180 kilometriä ennen urakan viimeistä osuutta eli maratonin mittaista juoksua. Täyspitkä triathlon on vaativa fyysinen koettelemus. Täyspitkän matkan rinnalle on määritelty lyhyempiä versioita. Näitä ovat seuraavat:

  • Sprintti eli pikatriathlon sisältää 750 metrin uinnin, 20 kilometrin pyöräilyn ja viiden kilometrin juoksuosuuden.
  • Perustriathlon, jossa kilpaillaan esimerkiksi olympialaisissa, pitää sisällään 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja 10 kilometriä juoksua.
  • Puolitriathlon, jossa nimensä mukaisesti suoritetaan puolet täysthriathlonin matkoista, sisältää 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21 kilometriä juoksua.

Triathlon on noussut suosituksi harrastukseksi. Täysmatkan suorittaminen on todellinen koitos kovassakin kunnossa olevalle harrastajalle. Laji haasteellisuus on juuri se, mikä monia triathlonissa kiehtoo. Uusia harrastajia saapuu lajin pariin kaikenikäisistä liikkujista.

Triathlonin voittokulku

Triathlonin juuret juontavat Yhdysvaltojen Kaliforniaan. Uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistivät paikalliset urheiluseurat yhdeksi kilpailuksi vuona 1974. Sitä ennen olivat useat urheiluseurat järjestäneet uinnin ja juoksun yhdistäneitä kilpailuja, mutta pyöräilyn lisääminen myötä syntyi uusi laji, joka levisi lopulta ympäri maailman. Ensimmäisessä tunnetussa triathlonissa kilpailtiin 46 urheilijan voimin juosten 10 kilometriä ja pyöräillen 8 kilometriä ennen viimeistä 500 metrin uintiosuutta.

Muutama vuosi myöhemmin Havaijilla järjestettiin vastaava kilpailu huomattavasti pidemmillä osuuksilla. Havaijin Teräsmies-kilpailun ensimmäinen lähtölaukaus kajautettiin ilmoille helmikuussa 1978. Matkoina olivat samat kuin nykyisessä täyspitkässä triathlonissa. Kilpailu sai laajalti huomiota ja kahdeksankymmentäluvun alussa kilpailua alettiin televisioida. Tämän myötä laji sai nopeasti suuren ja innokkaan harrastajamäärän ja triathlon-kilpailut alkoivat näkyä mediassa entistä enemmän. Tänä päivänä on mahdollista seurata kilpailuja myös Unibet TV Live Stream -suoratoistopalvelun kautta ja tehdä vedonlyöntiveikkauksia kilpailujen voittajista. Triathlonin valitseminen viralliseksi olympialajiksi on ollut viimeisin meriitti lajin suosion nousussa.

Yhteenveto

Triathlon on kasvanut muutamassa vuosikymmenessä pienen piirin lajista suurta suosiota nauttivaksi urheilulajiksi. Lajissa kiehtoo niin sen fyysinen äärimmäinen koettelemus kuin monipuolisuus. Alkuun pääsee helposti perusvälineillä, mutta triathlonia varten on myös kehitetty omat varusteet, jotka on suunniteltu nopeaa varusteiden vaihtoa silmällä pitäen. Tärkeintä on luonnollisesti kaikkien kolmen liikuntamuodon säännöllinen harjoittelu.