Pyöräilyä on harjoitettu urheiluna jo 150 vuotta. Ensimmäiset pyöräilykisat järjestettiin keväällä 1868, lähellä Pariisia. Tuolloin 1,2 km mittaista reittiä kisattiin pikalähtöinä. Seuraavana vuonna saatiin viitteitä Ranskan ympäriajosta kaupunkien välisessä 135 km pituisessa kisassa. Varsin alkeellisilla pyörillä matkaan meni tuolloin reilusti yli 10 tuntia.
Nykyään pyöräily on osa kaupunkikuvaa lähes kaikkialla ja sitä harrastetaan sekä kuntoilumielessä, että yksilöurheiluna. Pyöräily kisamuotona on suosituinta Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Kolmannen maailman maissa pyörät ovat tärkeä liikkumaväline arjessa, niiden halvan hinnan vuoksi. Joissain maissa, kuten Hollannissa, pyöräily on osa kansallista identiteettiä.
Maastoajo
Maastoajo (Cross Country) on toistaiseksi ainoa maastopyöräilyn laji, jossa kisataan olympiatasolla. Radat ja ajo-olosuhteet ovat usein rankimmasta päästä ja pyöräilijät ovat luonnon armoilla. Peruskuntoa ja kestävyyttä tarvitaan roppakaupalla, jotta kovimmista etapeista selviää ehjin nahoin. Ratojen pituus vaihtelee muutamasta kilometristä viiteen kilometriin.
Alamäkiajo
Alamäkiajo (Downhill) on nimensä mukaisesti mäkilaskua pyörän satulassa. Poiketen maastoajosta, tässä lajissa kisataan kelloa vasten. Kukin pyöräilijä lähtee mäen harjalta ajamaan ennalta määrättyä reittiä alas, usein kivikkoisen ja vaarallisen rinteen läpi.
Tavallisella maastopyörällä ei alamäkiajoon ole asiaa. Rosoinen ja kivikkoinen maasto vaatii erityisen joustavat iskunvaimentimet ja vahvistetun rungon, jotta töyssyt eivät vahingoita pyörää. Laji on erittäin vauhdikas, vaarallinen ja näyttävä. Sitä on syystäkin verrattu muun muassa syöksylaskuun ja motocrossiin.
Trial
Trial pyörillä ajettuna on moottoripyörillä kisattavaa versiota vastaava. Myös polkupyörätrialissa, sangen lyhyt, mutta haastava rata tulee suorittaa mahdollisimman vähillä kosketuksilla maahan. Pyörinä käytetään tavallisten maastopyörien ohella kustomoituja trial-pyöriä, joita on tarkempi kontrolloida.
Freeride
Vapaamuotoinen maastopyöräily (Freeride), viittaa enemmän elämäntapaan ja vauhdikkaaseen, yleensä alamäissä ajettavaan ajotyyliin, kuin mihinkään tiettyyn kilpailumuotoon. Alun perin Freeride lähti liikkeelle jenkeissä, jossa kesäisin hiihtokeskuksia ryhdyttiin pitämään auki maastopyöräilijöitä varten.
Sittemmin vapaa maastopyöräily on levinnyt kaikkialle maailmaan, mistä löytyy tarpeeksi suuria mäkiä ajettavaksi ja laskettavaksi alas. Myös Suomesssa esimerkiksi Ylläs tarjoaa satoja kilometrejä reittejä kesäisin pyöräiltäväksi.
Millainen pyörä maastoon?
Maastopyöräily on yksi monipuolisimpia pyöräilyn lajeja. Suomessa tämä pyöräilyn muoto on erityisen suosittua, sillä pyöräiltävää maastoa ja metsikköä löytyy lähes joka kolkasta ja jokamiehenoikeudet pitävät huolen, että harvinaisetkin reitit ovat käytettävissä.
Maastopyörän ja kiiturin yhdistelmä on suosituin kaupunkilaispyöräilijöiden valinta. Sen kanssa sotkee sukkelaan asfaltilla ja tasamaalla, mutta pärjää myös mainiosti epätasaisessa maastossa. Ohessa vinkkejä maastopyörän valintaan ja ostamiseen.
Maastopyörän ostaminen
Nyrkkisääntönä pyöräostoksilla, halpaa harvoin kannattaa ostaa. Halpapyörää joutuu korjauttamaan laadukasta menopeliä useammin ja se saattaa hajota käsiin jo muutamassa vuodessa, varsinkin jos tärkeät keväiset kausihuollot jättää väliin.
Pyörän valintaan vaikuttaa eniten oma tarve. Kilpapyöräilijä tarvitsee usein mittojen mukaan rakennetun ajokin. Tavallinen harrastaja pärjää massatuotetulla pyörällä hyvin. Asiantuntevan kauppiaan kanssa on hyvä käydä läpi omia toiveita, ajo-olosuhteita ja minkälainen pyöräilyharrastus on mielessä.
Pyörän valintakriteerejä
- Ajatko hyvillä maasto- tai metsäteillä, kaupunkiajon lisäksi, vai ajatko lisäksi haasteellisessa maastossa?
- Haluatko tehdä pyörälläsi trikkejä ja temppuja? Tällöin temppupyörä saattaa olla paras vaihtoehto.
- Kuinka paljon olet valmis satsaamaan harrastukseen? Nälkä kasvaa usein syödessä ja myös lisävarusteet, kuten pyöräilyasusteet, varaosat, pyöräilykypärä ja muut välttämättömyydet voivat kustantaa yllättävän paljon.