Parkour

Parkour on noussut ilmiöksi niin kansainvälisesti kuin kotimaassa. Pelkistetyimmillään parkour on lähinnä kaupunkiympäristössä ja asutuissa paikoissa tapahtuvaa luovaa ja usein fyysisesti notkeaa ja haastavaa liikkumista.

Urbaanissa liikkumisessa saatetaan esimerkiksi kiivetä seinille väliaikaisesti, tehden sieltä hyppyjä kaiteille tai muihin elementteihin, joita katukuvassa näkee. Normaalisti esteinä käytetyt muurit, betoniporsaat, portaat ja ulokkeet otetaan näin käyttöön kulkuväylänä ja ne nähdään mahdollisuutena liikkua yllättävillä tavoilla.

Parkour-harrastuksen aloittaminen

Parkouria voi lähteä harrastamaan täysin itsenäisesti. Kokeneempia harrastajia seuraamalla, pääse kuitenkin nopeammin jyvälle perustempuista ja nikseistä, joilla vaikeiltakin näyttävät esteet saadaan ylitettyä. Kohtuullinen peruskunto riittää, mutta säännöllinen voimaharjoittelu on lähes välttämätöntä, jotta haastavimpia temppuja pystyy tekemään turvallisesti.

Suomen Parkour -yhdistys on oiva lähde lajin tietouteen ja sen keskustelufoorumien kautta löytää muita harrastajia, treeniohjeita ja vinkkejä oman kotikaupungin parhaisiin parkour-paikkoihin. Jos omalla lähiseudulla ei muita harrastajia ole, netistä löytyy kuitenkin tuhansittain videoita, joista voi saada inspiraatiota ja ideoita omiin urbaaneihin seikkailuihin.

Aloittelijan vinkit

  • Aloita parkour-harrastus varovaisesti, ennen kuin omat kyvyt, kuntotaso ja luontaiset taidot ovat selvillä
  • Kehitä itsellesi säännöllinen treenausohjelma.
  • Osallistu parkour-tapahtumiin, joita järjestetään säännöllisesti suurimmissa kaupungeissa. Näissä aloittelijat pääsevät seuraamaan kokeneempien toimintaa lähietäisyydeltä.

Katto-parkour

Oma epävirallinen ala-lajinsa on ns. katto-parkour, jossa huimapäät kiipeävät talojen katoille tai muihin korkealla sijaitseviin rakennuskomplekseihin ja suorittavat painovoimaa ja kuolemaa uhkaavia temppuja kymmenien metrien korkeudessa.

Tämän tyyppinen parkour sopii vain kaikkein kokeneimmille harrastajille. Helpoilta näyttäviäkin hyppyjä tai temppuja treenataan tasamaalla satoja tai tuhansia kertoja. Tarpeeksi toistamalla varmuus omiin kykyihin kehittyy ja liikkeiden tarkkuus iskostuu selkärankaan.

Parkourin laillisuus

Käytäntö saattaa vaihdella maittain ja myös alueittain. Yksityisalueet tai niiden lähistö, sekä tarkkaan vartioidut paikat ja tilat esimerkiksi teollisuuden käytössä, eivät katso hyvällä asiattomia liikkujia. Lopputuloksena voi olla vartijoiden tai poliisin puhuttelu. Julkisilla alueilla kaupungissa, parkour on itsessään täysin laillista, kunhan se ei vaaranna muita ihmisiä tai estä liikennettä.

Parkourin idea on luova ja sulava liikkuminen, ei ympäristön vahingoittaminen tai muiden häirintä. Epäselvissä tilanteissa, kannattaa aluetta hallinnoivalta tai vartioivalta taholta kysyä onko parkourin harrastaminen sallittua ja esimerkiksi poikkeustapauksissa tiettyinä aikoina.

Usein päivisin liian vilkas kohde, voi olla ok paikka parkouriin illan tai yön tullen. Hyvänä nyrkkisääntönä, jos jossain voi skeitata ilman että siitä tulee sanomista, siellä voi myös harrastaa parkouria.

Välineet parkouriin

Tärkein varuste parkourin harrastamiseen ovat kengät, jotka istuvat omaan tyyliin liikkua ja niihin voi luottaa. Hyvä kenkä vaimentaa iskuja tarpeeksi, pitävät liukkaissakin paikoissa ja kestävät kovassa käytössä.

Vaatteiden tulisi olla materiaaleiltaan kestäviä ja kankaat mielellään tavallista paksumpia, joka vaimentaa hieman iskuja. Toki sortseissakin voi harrastaa parkouria, mutta yleensä harrastajat valitsevat väljät housut, joissa on paksu kangas ja kylmemmillä säillä pehmeän hupparin. Housut suojaavat kaatumisissa ja pyörähdyksissä polvia ja jalkoja naarmuilta sekä mustelmilta.