Jääkiekko

Jääkiekko on vuodesta toiseen suomalaisten suosituin ja arvostetuin urheilulaji. Tämän lisäksi yleisurheilua, Formuloita, alppihiihtoa ja mäkilajeja seurataan sangen aktiivisesti. Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta katsoo joskus jääkiekkoa – vähintään silloin kun kyseessä ovat mitalipelit ja kansainvälisiä otteluita. Ruotsin ja Suomen väliset mittelöt ovat myös muodostuneet varsinaiseksi perinteeksi, jota jännätään niissäkin kodeissa, joissa urheilua ei muuten juuri seurata.

Suomalainen jääkiekko uudessa nosteessa

Jääkiekolla menee nyt erittäin lujaa. Suomalaiset dominoivat tällä hetkellä NHL-kentillä tulospörssin kärjessä ja kotimaisia kiekkotähtiä on ennätyksellinen määrä ulkomailla. Kotimaassa vastaavasti kiekkojuniorit ovat niittäneet mainetta ja kunniaa. Tuoreessa muistissa ovat 18- ja 20-vuotiaiden kiekkoilijoiden maailmanmestaruudet vuonna 2016.

Menestysputki on nostanut jääkiekon profiilia takaisin kaiken kansan kiinnostuksen kohteeksi – lähes samalle tasolle maailmamestaruusvuosien hulinoihin. Kasvanut suosio näkyy erityisen selkeästi katsojaluvuissa ja verkkosivujen liikenteessä. Leijonien otteita seuraavat nyt miljoonat urheilufanit ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Kiekkojunnut kasvattavat tulevia tähtiä

Suuri syy uuteen kiekkohuumaan ovat nuoret menestystarinat. Patrik Laineen ja Mikko Rantasen kaltaiset nuoret megalupaukset NHL-kentillä hätyyttelevät uusia ennätyksiä. Heistä povataan tulevien vuosikymmenien suuria tähtiä Teemu Selänteen tapaan.

Tämä kaikki lisää lajin suosiota ja jo nappulaikäiset kiekkoilijat ovat alkaneet suhtautua lajiin tosissaan. Samalla valmennustyyli on muuttunut henkilökohtaisemmaksi, joka edesauttaa tuoreiden kykyjen löytämisen hyvin nuorella iällä.

Jääkiekossa tarvittavat varusteet

Jos jääkiekon seuraaminen on suosittua, sen pelaaminen satunnaisesti harrastusmielessä on vastaavasti harvinaisempaa. Lajin vaatimat varusteet, tiimin kanssa pelaaminen puulaakitasollakin ja oheistoiminta, kaikki vaativat aikaa ja keskimääräistä enemmän taloudellista panostusta.

Listasimme välttämättömimmät jääkiekkoilijan varusteet, joilla pärjäävät niin harrastelijat, kuin ammattimaisemmin pelaavat.

Peliasu

Jääkiekkoilijan asuun kuuluvat säännönmukaiset pelihousut, pelisukat ja numerolla sekä mahdollisesti omalla sukunimellä varustettu pelipaita. Mitkä tahansa asusteet eivät käy, vaan vaatetus on suunniteltu erityisesti jääkiekon suojavarustusta silmällä pitäen. Lisäksi esimerkiksi housuissa suojalevyt on erikseen kudottu kankaan sisään.

Luistimet

Luonnollisesti jäälle tarvitaan luistimet. Näitä hankittaessa on hyvä turvautua asiantuntijan apuun, sillä väärin valitut hokkarit voivat pahimmillaan aiheuttaa kroonisia vaivoja jalkaterään tai nilkkaan. Hyvät luistimet istuvat tukevasti jalkaan, niiden sisään mahtuvat pelisukat hyvin ja ne ovat kestävät. Laadukkaisiin luistimiin ja niiden säännölliseen huoltoon kannattaa panostaa.

Kypärä

Kaukana viime vuosisadalla ovat ajat, jolloin kypärää ei käytetty jäällä. Nykyään pakollinen kypärä on välttämätön varuste, vaikka lähtisi jäälle sohimaan satunnaisestikin kaveriporukalla. Kaatumisia sattuu väistämättä ja jos pelissä sallitaan kevyetkin taklaukset, ilman kypärää voi sattua vakavia onnettomuuksia.

Muut suojavarusteet

Virallisesti käytössä olevia suojavarusteita ovat muun muassa säärisuojat, jotka suojaavat mailaniskuilta. Muita tärkeitä suojia ovat alasuojat, rintasuoja ja kyynärsuojat. Hyvät pelihanskat tarvitaan pehmustamaan iskuja, joita tulee toisten mailoista tuon tuosta. Myös kovaa tuleva kiekko voi murtaa sormet tai käden ilman suojausta.

Sen lisäksi, että pakolliset suojavarusteet estävät loukkaantumisia, niiden myötä fyysinen jääkiekkoilu, taklaukset ja muu kahina kentällä on mahdollista kohtuullisen turvallisissa puitteissa.