Formula 1

Ensimmäinen Grand Prix järjestettiin Ranskassa vuonna 1906. Vuosisata historiallisen tapahtuman jälkeen, moottoriurheilua seuraavat nyt miljardit fanit ympäri maailmaa. Formula ykkösillä on oma vakiintunut yleisönsä Euroopassa. Myös Yhdysvalloissa, jossa IndyCar Racing ja Nascar perinteisesti keräävät kaiken moottoriurheiluyleisön, Formula 1 on alkanut kiinnostaa pitkän tauon jälkeen.

Formula ykkösten viehätys perustuu moneen asiaan. Tärkeimpänä tekijänä jatkuvaan suosioon on lajin vauhdikkuus. Parhaimmillaan kisoissa Formula-autolla on ajettu 372,54 km/h – ennätysvauhdin latoi tiskiin Williamsin Valtteri Bottas vuonna 2016, Meksikon kisoissa. Myös Kimi Räikkönen on pitänyt hetken nopeusennätystä hallussaan, yltäen vuonna 2005 Italiassa, 370,1 km/h huippunopeuteen.

Kuskeilta vaaditaan kuntoa ja rautaisia hermoja

Kuskeilta vaaditaan lähes yli-inhimillisen fyysisen kestävyyden lisäksi kylmäpäisyyttä, sillä onnettomuus vaanii vain millisekuntien virhearvioinnin päässä. Monacon kaltaisilla tiukoilla kaupunkiradoilla, laitavalleja viistetään vain senttien päässä moottoritienopeuksilla.

Tekninen osaaminen huipussaan

Formulat ovat yksi rahakkaimpia urheilulajeja maailmassa, jalkapallon ohella. Huippukuskit, kuten Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen, Fernando Alonso ja Lewis Hamilton ovat urallaan kukin tienanneet jo satoja miljoonia euroja.

Tienestit eivät tyystin tyrehdy aktiiviuran jälkeenkään. Tästä pitävät huolen muhkeat sponsorisopimukset maailman yritysjättien kanssa. Formula-urheilua pyöritetäänkin lähes kokonaan mainostulojen turvin. Lipputulot ja esimerkiksi televisioyhtiöiden lisenssisopimukset ovat vain yksi pieni osa rahantekokoneistoa.

Miljardien eurojen kehitysbudjetti näkyy autoissa ja varikoilla, joissa on käytössä maailman edistyneintä tekniikkaa. Ajotietokone huolehtii moottorin säädöistä reaaliaikaisesti, niin radan pinnan, säätilan ja kunkin kuskin ajotyylin perusteella. Laji on kuitenkin tiukasti säänneltyä teknisesti, jotta kisat pysyvät jännittävinä ja itse ajajien ajotaidot pääsevät parhaiten esiin.

Formulat Amerikassa

Hiljaisen vuosikymmenen jälkeen, Formula 1 on alkanut kiinnostaa myös pohjois-amerikkalaista yleisöä. Markkinat ovat valtavat, josta syystä lajin kattoliitto FIA, halajaa pysyvästi mantereelle ja sikäläisten urheilufanien sydämiin. Innokkaimmat amerikkalaiset urheilufanit ovat valmiita uhraamaan tuhansia dollareita vuosittain lempilajinsa tukemiseen.

Formula ykkösiä on Yhdysvalloissa perinteisesti pidetty tylsänä lajina. Ovaalilla ajettava Indy 500, tätä vastoin tarjoaa jännittävää viihdettä joka kierroksella, koska autot ajavat niin lähekkäin. Kisan etenemistä on myös helpompi seurata. Pitkillä radoilla, formula-autoista saattaa paikan päällä nähdä vain vilauksia. Suosiota pitää kasvattaa näin muilla tavoin.

Amerikan valloituksen haasteita

Suurin osa Formula-kisoista järjestetään Euroopassa, joten live-lähetykset toiselle puolelle maailmaa ovat näin varhain aamulla Yhdysvalloissa. Samoista autourheilufaneista kilpailevat myös sikäläiset NASCAR ja IndyCar -sarjat, joilla niilläkin on takanaan vuosikymmeniä pitkä historia ja pitkät perinteet, jotka ovat iskostuneet kulttuuriin.

Amerikkalaisten formula-ajajien vähäisyys ei sekään auta. Oman maan kuskia tekee mieli seurata ja kannustaa. Itselle tuntemattomat ajajat jäävät armotta taustalle. Tunnetuin amerikkalaiskuski on edelleen menneiden aikojen Mario Andretti.

Luvassa muutoksia uuden omistajan myötä

Amerikoiden lisäksi mainostilasta ja rahakkaista kisoista kilpailevat Aasian ja Lähi-Idän rikkaat metropolit, jotka haluavat osoittaa länsimaailmalle kuuluvansa myös moottoriurheilun eliittiin. Singapore, Kuala Lumpur, Shanghai ja Abu Dhabi ovat kaikki toimineet onnistuneesti formulakisojen näyttämönä.

Yhdysvallat saattavat kuitenkin nousta tulevaisuudessa tärkeäksi markkina-alueeksi formuloille. Vuonna 2017, amerikkalaisyhtiö Liberty Media osti Formula ykkösten emoyhtiön ja samalla uusi toimitusjohtaja astui puikkoihin. Tarkoituksena on nostaa lajin profiilia Super Bowling tyyliin entistä näyttävämmäksi. Samalla tullaan panostamaan digitaaliseen sisältöön, joka tekee kisojen seuraamisesta entistä helpompaa ja jännittävämpää.